Vytvorené

11 Máj 2023

Author

Mateusz Kaczmarek

V kategoriích

Životný štýl – rady, motivácia, inšpirácia / Trampolíny

Trampolína sa stáva čoraz obľúbenejšou atrakciou v domácich záhradách. Prináša veľa zábavy pre deti aj dospelých. Aby však bola trampolína bezpečná, musí byť správne zložená. Ako to urobiť krok za krokom?

Je náročné zostaviť záhradnú trampolínu?

Montáž záhradnej trampolíny väčšinou nie je prehnane komplikovaná a nevyžaduje si nákup špeciálneho vybavenia. V každom prípade však treba použiť návod, ktorý je k trampolíne dodaný v súprave. Je veľmi dôležité, aby bola trampolína zostavená podľa návodu a pomocou náradia, ktoré je súčasťou súpravy. Vynechanie kroku alebo prvku automaticky znamená, že zostavená trampolína bude menej bezpečná.

Aké sú základné pravidlá pri montáži trampolíny?

Ako viete, správna montáž všetkých prvkov trampolín je kľúčovým aspektom ich bezpečnosti. Preto by sa k veci malo pristupovať vážne a riadiť sa niekoľkými zásadami. V prvom rade sa uistite, že zakúpená záhradná trampolína má potrebné certifikáty, ktoré zaručujú jej vysokú kvalitu a odolnosť.

Takéto informácie by mali byť umiestnené na obale produktu alebo v návode na použitie. Montáž záhradnej trampolíny by samozrejme mala vykonávať dospelá osoba. Oplatí sa dobre premyslieť aj umiestnenie trampolíny. Povrch by mal byť rovný a tvrdý, aby bola zabezpečená stabilita konštrukcie. Ak majú trampolínu využívať hlavne deti, mala by byť umiestnená tak, aby bola vždy viditeľná z domu alebo terasy.

Zostavenie trampolíny - Krok za krokom

Každá záhradná trampolína sa môže líšiť od iných. Rám konštrukcie alebo upevnenie pružín môžu byť úplne odlišné, v závislosti od zvoleného modelu. Avšak bez ohľadu na to, čo presne je súčasťou súpravy, poradie vykonávania jednotlivých činností je zvyčajne rovnaké. Upozorňujeme, že pred montážou trampolíny si musíte prečítať montážny návod.

Zostavenie konštrukcie

Montáž trampolíny by mala začať skladaním nôh. Keď sú zostavené, ďalším krokom bude okrúhly rám konštrukcie. Spojením ho s nohami získate hotový trampolínový základ. Ak vaša súprava obsahuje stabilizátory, pripevnite ich. Niektoré modely sú navyše vybavené aj rebríkom.

Pružiny a skákacia plocha

Jedna strana pružiny by mala byť pripevnená k rámu a druhá k háčikom pri skákacej ploche trampolíny. Tu sa vám zíde špeciálny kľúč na napínanie pružín v trampolíne. Na pevné pružiny sa potom nasadí špeciálny kryt, ktorý prekrýva okraje trampolíny.

Ramená trampolíny

Montáž ramien by sa mala začať upevnením do príslušných otvorov. Potom sa podľa návodu namontujú stĺpiky, ktoré budú namontované na pánty. Nakoniec sa dotiahnu všetky skrutky a skontroluje sa stabilita trampolíny.

Ochranná sieť

Hoci to nie je povinný prvok, určite sa oplatí pripevniť bezpečnostnú sieť. Je to užitočné nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Pri pripevňovaní siete je dôležité to, aby bola rovnomerne napnutá.

Montáž trampolíny - Zhrnutie

Investícia akou je záhradná trampolína poskytuje skvelú zábavu nielen deťom, ale aj dospelým. Je to veľmi dobrá cvičebná pomôcka, ktorá sa dá využiť ako súčasť každodennej fyzickej aktivity. Nákup trampolíny stojí za zváženie, najmä preto, že cena takejto atrakcie je oveľa nižšia ako napríklad cena záhradného bazéna.

Obľúbené