Vytvorené

26 Máj 2023

Author

Mateusz Kaczmarek

V kategoriích

Životný štýl – rady, motivácia, inšpirácia / Trampolíny

Tréning s využitím trampolín zapája do práce veľa svalových skupín. Je to teda skvelý spôsob, ako si zlepšiť kondíciu a spáliť zbytočné kalórie. Precvičovanie jumping fitness má však určité obmedzenia. V prvom rade sú to ochorenia pohybového aparátu, ochorenia kĺbov dolných končatín, ale aj tehotenstvo a ochorenia krvného obehu. Aj v prípade akýchkoľvek kontraindikácií cvičenia na trampolíne sa oplatí zájsť za odborníkom, pretože jumping kondičný tréning môže spôsobiť veľké preťaženie svalov panvovej časti. Odporúča sa najmä konzultácia s urogynekologickým fyzioterapeutom. Aké sú výhody a nevýhody cvičenia na trampolíne? Aké techniky je možné použiť počas tréningu? V tomto príspevku nájdete odpovede na svoje otázky.

Čo je to jumping fitness alebo kondičné skákanie?

Tréning na trampolíne je skvelý spôsob, ako vykonávať efektívne cvičenia. Oplatí sa ich však robiť pod dohľadom inštruktora. Hodiny vždy začínajú rozcvičkou, počas ktorej sa vykonáva krúženie ramien, rozcvičujú sa svaly nôh a iné svalové skupiny. Pred začiatkom prvej hodiny inštruktor vysvetlí základy tréningu a o tom, ako tréning prebieha. Intenzívny tréning na trampolíne priaznivo vplýva na motorickú koordináciu a vďaka neustálemu zvyšovaniu tempa sa zvyšuje spaľovanie kalórií, čo sa prejavuje stratou prebytočných kilogramov. Po niekoľkých takýchto hodinách tréningu si môžete kúpiť vlastnú trampolínu a začať s kondičným skákaním vo vašej vlastnej záhrade.

cvičenec na trampolíne

Aké sú výhody cvičenia na trampolíne?

Používanie trampolíny na cvičenie má mnoho výhod. Počas tréningu pracujú prakticky všetky svalové skupiny, vrátane hlbokých svalov. Počas skokov dochádza k striedavému zrýchľovaniu a spomaľovaniu, čo zaručuje výborný kardio tréning. Sťahovaním a uvoľňovaním svalov môžete počítať aj so zlepšením parametrov týkajúcich sa rovnováhy, koordinácie a hlbokého cítenia, teda propriocepcie.

Okrem toho dochádza aj k veľmi rýchlemu chudnutiu. Zapojenie takého množstva svalov do práce je skvelý recept na spaľovanie kalórií. Zlepšuje sa aj celková výkonnosť tela, vytvarujú sa brušné svaly a posilňujú sa ostatné svalové partie.
Dôležité je, že vykonávanie cvikov na trampolíne je vhodné pre ľudí všetkých vekových kategórií – bez ohľadu na pohlavie, váhu či predchádzajúcu formu fyzickej aktivity. Je to skvelý spôsob, ako budovať kondíciu a zabávať sa. Všestranný tréning na trampolíne má však určité obmedzenia, preto sa pred takýmto tréningom oplatí kontaktovať fyzioterapeuta ohľadom konzultácie.

Kondičný tréning na trampolíne – aké techniky použiť?

Tak ako klasické cviky, aj tréning na trampolíne si vyžaduje poriadnu rozcvičku, ktorá pripraví kĺby a svaly na väčšiu fyzickú námahu. Na druhej strane, správny tréning na trampolíne je mimoriadne efektívny kardio tréning, preto nezabúdajte na postupné zvyšovanie tepovej frekvencie.

Pri kondičnom skákaní je dôležitá správna technika skákania. Cvičencom sa často zdá, že čím vyšší skok, tým lepšie. Kľúčovým faktorom je však udržanie správneho napínania svalov. Každý skok by mal začať s mierne pokrčenými kolenami a mierne posunutými bokmi dozadu.
Pri skákaní by malo byť najväčšie svalové napätie v dolných častiach tela. Hlava a telo by mali byť v rovnakej výške. Pri cvikoch by ste mali aktivovať prácu brušných svalov a napnúť hlboké svaly. Cvičenie na nestabilnom povrchu si vyžaduje väčšie svalové napätie a intenzívnejšiu prácu tela na udržanie rovnováhy a koordinácie tela.

Aké sú nevýhody používania trampolíny?

Cvičenie vykonávané na trampolíne prináša množstvo výhod, pretože zvyšuje výkonnosť organizmu a umožňuje zhodiť zbytočné kilogramy. Dôležité však je, že sa netýkajú ľuďom, ktorí majú problémy s kĺbmi a ochabnuté svaly panvového dna. Prílišné cvičenie na trampolíne môže spôsobiť bolesti kĺbov. V niektorých prípadoch môže dôjsť k vážnejším zraneniam. Preto je dôležité ísť do fitka a zdokonaliť sa v skákaní na trampolíne, než začnete samostatne cvičiť.

Obľúbené