Vytvorené

07 Mar 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Životný štýl – rady, motivácia, inšpirácia / Podložky na cvičeni / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness / Gymnastické lopty / Odporové gumy a expandery

Rameno, ktoré spája hornú končatinu s trupom, je zložené z viacerých kĺbov a má najväčší rozsah pohybu zo všetkých kĺbov v tele. Zložitosť tejto štruktúry spôsobuje, že sťažnosti na ramená sú veľmi časté.

Bolesť ramena

Bolesť ramena môže byť výsledkom mnohých rôznych faktorov. Najbežnejšie z nich sú:

  • Preťaženie svalov ramena - fyzické cvičenie, nesprávne držanie tela, zdvíhanie ťažkých predmetov.
  • Degenerácia ramenného kĺbu – súvisí s vekom napr.
  • Zápalové ochorenia - artritída, celulitída, burzitída.
  • Zranenia - vyvrtnutia, vyvrtnutia, natrhnutia väzov, zlomeniny.
  • Neurologické ochorenia.
  • Rovnaká poloha po dlhú dobu.
bolesť ramena

Môžete cvičiť s boľavým ramenom?

Je cvičenie s boľavým ramenom dobrý nápad? Na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať. Všetko závisí od toho, aké cviky na ramená chcete robiť. Niektoré z nich budú užitočné a dokonca odporúčané, zatiaľ čo iné sa dôrazne neodporúčajú.

S boľavým ramenom by ste určite nemali robiť namáhavé cvičenia. Všetky silové cvičenia, silne zapájajúce svaly a monotónne pohyby by sme mali odložiť, pretože môžu len zhoršiť náš zdravotný stav.

Na druhej strane, správne zvolené cviky môžu byť formou terapie boľavého ramena. Pomocou vhodných strečingových a posilňovacích cvičení sa môžeme zbaviť nepríjemných neduhov. Aké cvičenia by ste teda mali robiť?

cvičenie s masážnou loptičkou

Cvičenie na boľavé rameno - tréningové doplnky, ktoré sa oplatí mať

Než začneme trénovať na boľavé rameno, je dobré sa vybaviť nejakým užitočným cvičebným príslušenstvom. Toto sú:

Prevedenie cvikov na ramenné kĺby s použitím trekingovej palice a malej loptičky umožňuje formovať pohyblivosť. Pri tomto tréningu nepoužívame prídavné expandéry – ich použitie by mohlo viesť k preťaženiu ramien.

Podložka na cvičenie je dôležitým tréningovým doplnkom, ktorý poskytuje nielen pohodlie pri cvičení, ale zároveň chráni telo pred odreninami a zraneniami. Ak bojujeme s boľavým ramenom, cvičenie priamo na podlahe sa neodporúča.

Domáce cvičenia na boľavé rameno - príklady

Nižšie sme pre vás pripravili súbor 6 cvikov na boľavé rameno, ktoré zvládnete aj doma. Na tréning si pripravte: tréningovú palicu, malú loptičku a podložku. Pri cvičení sa zamerajte na uvoľnenie napätých svalov na rukách a všade tam, kde sa cítite pevne.

Najlepšie cvičenia na boľavé rameno:

  • Zdvíhanie narovnaných rúk nad hlavu pomocou tréningovej palice. Poloha v stoji.
  • Pretiahnutie palice cez hlavu zo stoja s rukami nahor.
  • Presuňte palicu z jednej strany tela na druhú s narovnanými rukami. Poloha v stoji.
  • Veslovanie s tréningovou palicou pred vami. Poloha v stoji.
  • Otvorenie ramena pohybom loptičky nahor tak, aby sa rameno otočilo a loptička vložila dovnútra.


Každý cvik na ramenný kĺb sa opakuje 10x v 2-3 sériách. Pohyby sa robia pomaly, s veľkou presnosťou a koncentráciou.

Bezpečnostné opatrenia a kontraindikácie

Keď sa rozhodneme cvičiť na boľavé rameno, musíme pamätať na opatrenia, ktoré treba prijať. V prvom rade treba takúto aktivitu konzultovať s lekárom alebo fyzioterapeutom. Zistí, či v našom prípade existujú kontraindikácie cvičenia a pomôže určiť príčinu problému.

Ak lekár alebo fyzioterapeut s cvikmi súhlasí, je veľmi dôležité ich správne vykonávať. Najväčší nepriatelia zdravých ramien sú:

  • zlá technika cvičenia
  • žiadna rozcvička,
  • narušené pohybové vzorce,
  • nesprávne držanie tela počas cvičenia.
Ak sa postaráme o odstránenie týchto chýb, cvičenia budú účinné a pomôžu nám vyrovnať sa s bolesťou.
cvičenie pri bolestiach ramien vonku

Zhrnutie

Liečba boľavého ramena závisí od príčiny ochorenia. Z tohto dôvodu stojí za to poradiť sa s lekárom alebo fyzioterapeutom. V období výrazného zosilnenia symptómov sa treba vyhýbať aktivitám, ktoré bolesť zhoršujú, ale treba používať ľadové obklady.

Často aj napriek neduhom je vhodné začať s vhodnými cvičeniami, aby sa posilnila stabilizácia kĺbu a predišlo sa jeho ďalšiemu poškodzovaniu. Až 90 % pacientov s bolesťou ramena si všimne, že neduhy po nechirurgickej liečbe, vrátane napr. po vykonaní systematických cvičení.

Obľúbené