Vytvorené

30 Júl 2022

Author

Hop-Sport Redakcia

V kategoriích

Domáci fitness tréning / Fitness zariadenia / Veslovacie trenažéry

veslovací trenažér Hop-sport

Veslovací trenažér - čo to je?

Veslovací trenažér je stroj určený na napodobňovanie pohybov veslovania vo vode. Špecifickosť týchto pohybov znamená, že do tréningu je zapojené celé telo.

Veslovací trenažér sa skladá z niekoľkých základných častí:

  • sedadlo a plošiny na nohy,
  • základné konštrukcia s veslami,
  • pohonný a odporový systém,
  • počítač s monitorom.

Sedadlo vo veslovaciom trenažéri je pohyblivé a pohybuje sa v predozadnej rovine. Odtláčaním plošín nohami spôsobíme, že sedadlo posunieme dozadu a následne sa vrátime do pôvodnej polohy.

Veslá sú pripevnené k telu zariadenia. Pri cvičení sú zodpovedné za zapojenie do práce horných častí tela.

Pohon a odporový systém je jedným z najdôležitejších kritérií pre klasifikáciu zariadenia. Magnetický veslovací trenažér má zabudované ručné koleso a odporový systém. Vo vzduchových a vzduchovo-magnetických trenažéroch sa odpor prenáša cez reťaz so zotrvačníkom. Vo vodnom veslovaciom trenažéri sú za vytváranie odporu zodpovedné vodné nádrže umiestnené v špeciálne skonštruovaných veslách.

Počítač s monitorom je doplnkovým prvkom, ktorý uľahčuje tréning tým, že zobrazuje všetky najdôležitejšie tréningové parametre.

Veslovací trenažér je vďaka svojej konštrukcii veľmi univerzálnym strojom. Bezpečne ho môžu používať začiatočníci aj pokročilí. Špičkové zariadenia dostupné na stránke Hop-Sport majú nielen široké možnosti podpory tréningu, ale majú aj kompaktné rozmery. S úspechom sa dajú použiť aj v malých priestoroch - malých bytoch a štúdiách.

Ako cvičiť na veslovaciom trenažéri?

Vykonávame všeobecný rozvojový tréning na veslovaciom trenažéri. Cvičením na ňom sa môžeme zbaviť zbytočných kilogramov a vytvarovať celú postavu. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, je dôležité, aby ste sa pred začatím akýchkoľvek cvičení naučili, ako to robiť správne.

Predtým, ako začneme s tréningom, je potrebné urobiť rozcvičku. Ovplyvňuje lepšie prekrvenie, a tým aj bezpečnejšiu prácu svalov. Zabudnutie na zahriatie môže spôsobiť kŕče a zranenia z cvičenia.

Zahrievanie, podobne ako pri veslovaní, by malo zahŕňať všetky najväčšie svalové skupiny vo vašom tele. Začneme prípravou vrchnej časti korpusu. Robíme: švihy pažou, krúženie pažou a torzia. Potom prejdeme k cvikom určeným na spodné časti tela: prekrvenie bokmi, kolenami a švihovými nohami.

Po zahriatí začíname hlavné cviky na veslárskom trenažéri. Tréning pozostáva z niekoľkých fáz.

Fáza I - chňapať

V tejto fáze zaujmeme správne držanie tela na cvičenie. Sedíme na sedle tak, aby sme boli blízko zotrvačníka. Ruky držte rovno, zápästia v jednej rovine s predlaktiami. Umiestnite holennú kosť do polohy rovnobežnej so zemou. Celá postava je jemne naklonená dopredu.

Fáza II - Atrakcia

Keď zaujmeme správnu východiskovú pozíciu, ideme ďalej. Za týmto účelom synchronizujeme prácu nôh a rúk. Začneme odtláčaním nôh z plošín. Keď sú kolená pod zápästím, priložíme ruky.

Fáza III - odchýlka

Keď sú vaše nohy úplne vystreté, potiahnite rukoväť smerom k bokom. Toto je miesto, kde telo zaujme polohu naklonenia dozadu.

Fáza IV - návrat do východiskovej polohy

Začneme naklonením tela a vzpriamením rúk. Potom pokrčte kolená a posuňte telo smerom k zotrvačníku.

Cvičenie na veslárskom trenažéri má mnoho výhod. Spomedzi nich môžeme spomenúť fakt, že sú veľmi bezpečné. Nezaťažujú kĺby, takže ich môžu vykonávať aj zranení ľudia.

cvičenie na veslovaciom trenažéri
tréning na veslovaciom trenažéri

Veslovací trenažér - ktoré svaly pracujú?

Veslovací trenažér zapája do práce množstvo svalových skupín celého tela! Počas pohybov pracujú tieto svaly:

  • svaly nôh,
  • brušné svaly,
  • svaly hrudníka
  • ramenné a chrbtové svaly.

Pri takomto zložitom cviku je dôležité dbať najmä na správnu techniku. Počas tréningu nezabúdajte, že pohyb by mal vždy začínať prácou nôh. Začatie pohybu z práce ramien je najčastejšou chybou pri tréningu na veslovacom trenažéri. Vďaka tejto technike cvičenia je tréning menej efektívny a rýchlejšie sa unavíte.

Pri cvičení majte vždy vystretý chrbát a ruky v neutrálnej polohe, aby sa nadmerne nedvíhali. Tieto chyby znižujú kvalitu cvičenia a preťažujú chrbát a ramená. Správna technika veslovania je založená na vystretí rúk a nôh. Až v záverečnej fáze pohybu pokrčíme lakte. Naše nohy by zase mali smerovať k tomu, aby boli úplne rovné.

Zaťaženie by sa malo vyberať podľa našej úrovne pokročilosti. Príliš vysoká pre začiatočníkov preťaží kĺby. Príliš nízka úroveň pokročilosti bude mať za následok menší prínos z tréningu.

Príkladový tréning na veslovacom trenažéri

Tréning na veslovacom trenažéri sa bude líšiť podľa toho, aké efekty chceme dosiahnuť. Ak chcete zlepšiť svoju kondíciu, mali by ste si nastaviť odpor, ktorý vám umožní cvičiť rovnomerným tempom 15-20 minút. Keď je naším cieľom zhodiť zbytočné kilogramy, taktiež nezvolíme vysokú záťaž. Čím dlhšie bude tréning trvať, tým viac kalórií spálite.

Keď chceme budovať svaly, musíme zvoliť vyššiu záťaž, pretože potrebujú správnu váhu – stimul. Čím je však odpor vyšší, tým vzniká potreba skrátiť trvanie námahy.

Dodatočne je možné využiť veslovací trenažér na precvičenie iba svalov rúk alebo iba svalov nôh. Na cvičenie ramien si sadnite na veslovací trenažér s ohnutým chrbtom. Chytíme rúčky a narovnáme sa. Potom pritiahneme tyč k hrudníku. Na zapojenie samotných nôh predpokladáme polohu v sede na sedadle. Telo je naklonené a ruky sú položené na rukovätiach. Nohami robíme tlačný pohyb vzad.

Bez ohľadu na to, čo je hlavným cieľom nášho tréningu, veslovací trenažér bude v každom prípade dokonalý! S týmto prístrojom vo vašej domácej posilňovni sa postaráme o celkový rozvoj tela a tréning nikdy nebude nudný.

Obľúbené